Lyhyt vai pitkä matikka?
Hyvä kysymys, johon vastaus on lopulta ehkä hyvinkin yksinkertainen: Valitse se matikan pituus, joka sinua aidosti kiinnostaa. Jos matikka on sinulle mielekästä, tykkäät miettiä matikkajuttuja ja homma skulaa, valitse pitkä. Jos matikka ei kiinnosta, matikan tunnilla mielessä pyörivät ihan muut asiat ja arvosanatkin ovat alakanttiin, valitse lyhyt matikka.
On totta, että pitkän matikan ylioppilaskoearvosanasta saa korkeakoulujen hauissa paljon pisteitä – mutta vain, jos pitkä matikka on mennyt hyvin! Pitkä matikka on vaativaa, ja aiheesta kiinnostuneelle se voi olla myös hyvin palkitsevaa ja todella innostavaa. Jos taas matikka ei oikein sytytä, pitkä matikka voi olla todellinen tuskien taival. Pitkällä matikalla nimittäin joutuu painamaan hommia, PALJON. Jos yläkoulussa käytit matikan kotitehtäviin aikaa kolme kertaa viikossa 10 – 20 minuuttia kerrallaan, pitkässä matikassa tuo aika on moninkertainen. Ei riitä, että tekee kotitehtävät, vaan menestyäkseen ja onnistuakseen täytyy myös oikeasti ymmärtää asiat. Usein ymmärryksen saavuttaminen vaatii paljon omatoimista opiskelua kotona. Kuinka paljon – se riippuu ihan opiskelijasta.
Jos et ole matikassa huippuhyvä etkä huippuhuono ja valintasi on edelleen epäselvä, ehdit pohtia asiaa vielä lukion ensimmäisen, kaikille opiskelijoille yhteisen matikan kurssin aikana. Jos tuo ensimmäinen MAY1-kurssi tuntuu työläältä ja asioiden ymmärtäminen hankalalta, pitkä matikka voi olla turhan kova pala. Lyhyessäkin matikassa joutuu nimittäin pinnistelemään jonkin verran ja monille siinäkin on ihan riittävästi tekemistä. Ei ole järkeä käyttää koko lukioaikaa pitkän matikan kanssa taisteluun, kun sen sijaan voi panostaa niihin aineisiin, joista tykkää ja joiden oppiminen on helpompaa. Niistä voi saada lopulta myös hyvät ylioppilaskoearvosanat ja arvokkaita pisteitä korkeakouluhakuihin, vaikka niiden painoarvo ei olisikaan yhtä suuri kuin pitkällä matematiikalla. Jos taas MAY1-kurssi sujuu helposti, pitkä matikka on luonteva valinta, ja suosittelenkin sitä lämpimästi kaikille, joita kutkuttaa kokeilla matikassa siipiään. Tarvittaessa pitkän matikan voi vaihtaa lyhyeen, joten valinnasta ei tämänkään takia kannata ottaa turhaa stressiä. Lyhyt ja pitkä matikka ovat vain kouluaineita, ja vaikka pitkällä matikalla on suuri painoarvo korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa, kumpikaan ei ole oikeassa elämässä toista parempi. Tämä kannattaa pitää mielessä. Lukiossa ja elämässä muutenkin kannattaa hyödyntää omia vahvuuksia ja keskittyä erityisesti niihin asioihin, jotka sujuvat parhaiten ja jotka aidosti kiinnostavat. Sillä tavalla opiskelu ja opiskelijaelämä luistaa mukavasti.